Chris Berens schildert hoes voor CD Blondie

Press

Kunst Expositie van Osse kunstenaar in New York aanleiding voor opdracht van zangeres Debbie Harry.

Door Gerrit van den Hoven

Kunstenaar Chris Berens (1976), geboren en getogen in Oss en opgeleid in Den Bosch, heeft de hoes geschilderd van ‘Panic of Girls’, de nieuwe cd van Blondie die in september uitkomt.

Hoe komt u aan uw contact met Blondie?
“Twee jaar geleden heeft Chris Stein, gitarist en oprichter van Blondie, een schilderij van me gekocht. Hij stuurde me vervolgens een mail die ik heb beantwoord. Sindsdien bellen we regelmatig en mailen dagelijks. Vorig jaar werd zangeres Debbie Harry 64, en Chris wilde haar voor haar verjaardag een schilderijtje van mij cadeau geven.”
“Voor haar verjaardag heb ik toen een schilderij gemaakt en sindsdien is Debbie ingehaakt in ons contact.”
Wanneer bent u gevraagd de hoes te schilderen?
“December vorig jaar had ik een expositie in New York en we zouden op bezoek gaan bij Chris. Die dag stak een sneeuwstorm op en konden we New York niet uit. Chris was op dat moment bij Debbie op Manhattan en kon zelf ook niet naar huis. Dus zijn we naar Debbie gegaan en vroegen ze me of ik de hoes wilde maken.”

Hoe kwam u tot het ontwerp?
“Ik kreeg alle vrijheid. Het enige dat ze wilden, en ik ook, was een simpel beeld. Terug thuis in Amsterdam ben ik direct aan het werk gegaan. Ik stuurde schetsen en zij reageerden daarop. Later kreeg ik ook ruwe mixen en nieuwe ideeën voor nummers voor op het album. Die wisselwerking is doorgegaan tot de laatste dag. Aan het eind van elke dag stuurde ik mijn vorderingen, gingen zij de studio in, namen nieuw materiaal op, en stuurde me dat door tegen de tijd dat ik de volgende ochtend mijn studio weer opende. Op het ontwerp is veel te zien. De grote vrouwfiguur is Debbie. In onze over-en-weer sessies prefereerden we haar Blondie te noemen. De vijf kleine figuren om haar heen is de rest van de band. Naar de betekenis hoef je me niet te vragen, die is er – voor zover ik weet – niet.”

Bent u fan van Blondie?
“Ik ben opgegroeid met Blondie. We verschillen wel een volle generatie, dus het was meer mijn kindertijd dan als tiener. Misschien doordat ik zo jong was, roepen de nummers van Blondie een hele sterke associatie bij me op. Atomic is voor mij nog steeds een van de meer visuele nummers die ik ken. Ik kan dan ook wel met enige zekerheid zeggen dat de cover van het nieuw album erg lijkt op wat ik voor me zie en zag, als ik naar Atomic luisterde.”

Hoe klinkt het nieuwe album?
“Het is een ‘echt Blondie album’. Het is zeker een rock album, met – zoals het Blondie betaamt – andere invloeden. Er is reggae, er zijn covers bij, een Frans- en twee Spaanstalige nummers. Debbie Harry heeft de meeste teksten geschreven.”

Chris Berens woont en werkt in Amsterdam. Hij heeft een vrouw en een dochtertje. Hij heeft galeries in New York, Seattle en Amsterdam (Jaski Art). In 2009 werd zijn werk getoond in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

Stay updated

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.