Dit voorjaar toont Japanmuseum SieboldHuis ‘NENSHA – Chris Berens, Japans geïnspireerd werk’.

Press

Van 14 maart tot en met 22 juni kunt u de fantasierijke wereld van de kunstschilder ervaren. Chris Berens’ (1976) carrière heeft de laatste jaren een vlucht genomen, reden voor Japanmuseum SieboldHuis om een solotentoonstelling aan zijn werk te wijden.

Een jaar geleden bezocht Chris Berens de tentoonstelling ‘Spoken en Geesten’ in Japanmuseum SieboldHuis ter inspiratie en voorbereiding op zijn solo-expositie in Tokio. Dit voorjaar komt zijn succesvolle tentoonstelling ‘NENSHA’ naar Leiden. Nensha is een Japanse woord voor het fenomeen om beelden van iemands onderbewustzijn vast te leggen in film of op papier.
Voor ‘NENSHA’ onderzocht Berens Japanse volksverhalen. Hij reisde af naar Japan, op zoek naar magische, heilige en mythische plaatsten. Bij terugkomst in zijn Amsterdamse atelier werkte hij aan de verbeelding van zijn indrukken. Laag voor laag, groeien en transformeren zijn gedachten tot schilderijen. De werken ogen sprookjesachtig, maar op de achtergrond is vaak een dreigend onheil voelbaar.
Berens schildert met inkt op fotopapier, waar hij de papierlaag vanaf trekt zodat er een plastic laagje overblijft. Die lagen plakt hij over elkaar zodat er een wazige diepte ontstaat die zo kenmerkend is voor zijn werk. Het is een bijzonder en tijdrovend procedé. Zijn stijl ligt tussen de oude Hollandse Meesters en Japanse Manga.

Het schilderij ‘Cold December Morning’ toont Chris Berens op het Leidse Rapenburg waar Japanmuseum SieboldHuis gevestigd is. Het werk ‘Crossing’ laat een alledaags stadsbeeld zien, met overstekende Japanners zoals in drukke Japanse wijken in centraal Tokio. In ‘Observation Deck’ zien wij de kunstenaar aan het werk met op de achtergrond de heilige berg Fuji. Chris Berens heeft in zijn taferelen sprookjesachtige elementen uit zijn fantasiewereld toegevoegd. Ontdek de verrassende details in de twintig werken van deze succesvolle kunstenaar.

AVRO’s Close Up zal op 29 mei 2014 de documentaire ‘Chris Berens – Master of his magical universe’ uitzenden. De makers volgden hem ruim een jaar en maakten een fascinerende film. Deze documentaire is samen met zijn schilderijen in Japanmuseum SieboldHuis te zien.

Bij de tentoonstelling ‘NENSHA’ worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen en volwassenen is er een speurtocht.
Tevens zal Chris Berens in eigen persoon een aantal rondleidingen verzorgen en u leiden langs zijn gedachte- en droomwereld.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org

Stay updated

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.