Blondie’s held

Press

Volgens Deborah Harry van Blondie is hij de nieuwe Jeroen Bosch.

Chris Berens: Blondie’s held

text: Mariëlle Osté
photography: Manon van der Zwaal

Volgens Deborah Harry van Blondie is hij de nieuwe Jeroen Bosch. Chris Berens (35) gaat sinds enige jaren in een kaarsrechte lijn omhoog met zijn imposante fantasievolle en toch klassiek ogende werken. Wil hij komend voorjaar kunnen exposeren, dan moet hij stevig doorschilderen, aangezien hij bij exposities steeds uitverkoopt… Zijn kaarten zijn geschud! Zijn werk oogt – vanuit de verte – als dat van Rembrandt, althans, qua lichtval. Kijk je naar de voorstelling dan beland je in een bizarre wereld, dierlijk, lieflijk en tegelijk een beetje griezelig.
‘Die wereld heb ik in mijn hoofd. Ik heb mezelf leren schilderen op de manier van de Hollandse Meesters. Ik kocht posters van de Nachtwacht om ze over en na te schilderen, om die techniek te leren. Ik wil realistisch kunnen schilderen om de wereld in mijn hoofd te raken. Maar met olieverf kreeg ik niet wat ik zocht. Ik schilder nu met inkt op zowel de voorkant als de achterkant van glad fotopapier. De inkt droogt langzaam, zodat ik na een paar dagen nog met bijvoorbeeld spelden de lijnen kan aanpassen. Ik ben nu vijf jaar bezig om mijn techniek te ontwikkelen, ik denk dat ik op 50 procent zit van wat ik zoek. Misschien dat ik ooit terechtkom bij het medium film, aangezien die wereld die ik wil weergeven natuurlijk niet plat of statisch is. Daar gebeurt van alles.’

Wapenfeiten: meerdere uitverkochte solo-exposities bij Jaski Art Gallery, meerdere uitverkochte solo-exposities in Amerika (oa Seattle en New York). Deborah Harry (Blondie) kocht werk van Berens, hij schilderde de omslag voor haar nieuwste CD.

Binnenkort: aan de slag voor zijn solo-expositie (28 april, Jaski Art Gallery) en presentatie op TEFAF (maart).
Woont en werkt in Amsterdam.
www.chrisberens.nl

Stay updated

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.